2012. március 27., kedd

Sminkcuccok fertőtlenítése


Az ecsetek hetente való fürdetése, tisztítása mellett a sminktermékeimet is szoktam fertőtleníteni bizonyos időközönként. Logikus a számomra, hogy ez a lépés is szükséges ha meg akarom őrizni a sminkcuccaim és nem utolsósorban a bőröm épségét.

Itt meg kell jegyezzem, nem vagyok profi sminkes vagy kozmetikus és mikrobiológus sem. Ha befejezem az egyetemet akkor gyógyszerész :) tehát nem annyira idegen tőlem a dolog. Minden esetre előre elmondom, hogy nem állt módomban mikrobiológiai teszteket végezni a fertőtlenítési módszer eredményessége bebizonyitásául.
A youtube sminkes gurujai közül Julia alias Misschievous- nél láttam ezt a módszert. Nála videót is találtok a témával kapcsolatban, de szerintem írásban is érthető a dolog lényege.
A fertőtlenítéshez szükséges: alkohol-gyógyszertárban, drogériában kapható(én 70%-osat használok)

Nagyon praktikus akkor is ha blog-salen vásároltunk vagy használtan kaptuk az illető sminkterméket.

A következő dolgokat lehet vele fertőtleníteni:

  • szemhéjpúderek
  •  szemceruzák (kivéve  géles)
  • pirosítók (zselések, folyékonyak nem)
  • kőpúderek vagy kompakt púderek
  • rúzsok, stb.
A következő termékeknél  sajnos nem lehet használni:

  •  alapozók(folyékony v. hab állagú),
  • krémes szemhéjfestékek
  • szemhéjtusok
  • szempillaspirál
  • szájfények
  • bármilyen krémes vagy zselés vagy folyékony sminkcucc!
Tehát szemhéjpúdereknél, alapozóknál vagy pirosítóknál minden smink szóba jöhet, ami préselve van. Ezeknél az alkoholt közvetlenül a termékre kell spriccelni, fújkálni. Ha nem találtok szórófejes vagy pumpás csomagolású alkoholt, akkor egy régebbi elhasznált termék flakonjába átönthetitek az alkoholt.

Én úgy szoktam csinálni, hogy az asztalomra kipakolom az összes palettát, monót, duót, púdert stb. nyitott tetővel és mindegyikre egyszer ráfújok az alkoholból, majd hagyom magától megszáradni. Nem törölgetem papírzsepivel, nem kaparászom!

Az alkohol nagyon gyorsan elpárolog és nem változtat száradás után sem az állagon, sem a színen, sem a minőségen.

 Kizárólag tiszta, „gyógyszertári” alkohol használható (tehát pálinka, whiskey és egyébb magas alkoholtartalmú termékek nem :D). 

A rúzsok esetében  egy picike (pálinkás :)) pohárba öntök alkoholt és teljesen kitekert állapotban belemártom a rúzsokat, majd az asztalra állítom őket és hagyom megszáradni. Ezt ugyanígy meg szoktam ismételni a szemcerkákkal is. Tudom, hogy le lehet őket hegyezni, de én a hegyezés után ezt a lépést is beiktatom, valamint a ceruzahegyezőt is áttörölgetem alkohollal.

Magát a procedúrát elég kb. félévente megismételni.

A többi krémes, géles és folyékony állagú sminkemre pedig igyekszem vigyázni és sűrűbben cserélni őket.

Ti használjátok ezt a módszert?

4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Elképzelhető, hogy igen. De mint említettem félévente vagy évente is elég alkalmazni, illetve olyankor hasznos ha előtted már más is használta a terméket. Esetleg sminkeseknek akik több emberen is használják a sminket.

      Törlés